Warzywo to roślina spożywana ze względu na liście, nasiona, łodygę lub korzenie. Termin ten zazwyczaj odnosi się do roślin uprawianych ze względu na ich jadalne części.
- bakłażan
- batat
- botwina
- bób
- brukiwe
- brokuł
- burak
- brukselka
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- czosnek
- cykoria
- dynia
- fasola
- fasolka szparagowa
- groch
- jarmuż
- kalafior
- kalarepa
- kapar
- kapusta
- karczoch
- kapusta pekińska
- koper
- kukurydza
- moniak
- marchew
- ogórek
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzeżucha
- rzodkiew
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypior
- szparag
- szpinak
- ziemniaki
Jakie są korzyści z jedzenia warzyw?
Warzywa są ważną częścią zbilansowanej diety. Dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Warzywa mogą również pomóc obniżyć ryzyko niektórych rodzajów raka..
Większość warzyw zawiera korzystne fitochemikalia, które mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób, takich jak choroby serca i cukrzyca (przy spożywaniu z umiarem).
Jakie są niektóre sposoby, dzięki którym warzywa smakują lepiej?
Często uważamy, że warzywa są mdłe i nudne. Jednak ludzie mogą sprawić, że warzywa smakują lepiej na wiele sposobów.
Niektóre ze sposobów na poprawę smaku warzyw to: gotowanie z dodatkiem ziół i przypraw, dodawanie dodatków, takich jak sok z cytryny lub ocet, dodawanie oliwy z oliwek i długie gotowanie warzyw.
Jak nadać warzywom słodki smak?
Istnieją sposoby na uzyskanie słodkiego smaku warzyw, takie jak dodanie cukru, miodu, syropu klonowego i innych.
Image by congerdesign from Pixabay