Cebula to jedno z najczęściej używanych warzyw na świecie. Zwykle są spożywane na surowo lub gotowane jako dodatki, zupy i sałatki. Wiadomo, że cebula ma pewne właściwości lecznicze, a także wiele zastosowań kulinarnych.
Cebula to rodzaj warzyw z rodziny liliowatych i rodzaju Allium. Cebula pochodzi z Azji Środkowej i Wschodniej, ale obecnie można ją znaleźć na całym świecie.
Około 300 pne, mniej więcej w tym samym czasie, gdy Aleksander Wielki najechał Indie, został sprowadzony do Egiptu z Azji Środkowej przez kupców w drodze do Indii i rozprzestrzenił się w Europie w czasach rzymskich. Stała się podstawową częścią wielu europejskich potraw.
Cebula może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zapewniając ulgę osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Zawierają również substancje, które zwalczają niektóre typy komórek rakowych, pomagając zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek rakowych na inne części ciała. Cebula jest wypełniona witaminami z grupy B, które pomagają utrzymać silny układ odpornościowy i zapewniają nam energię przez cały dzień.
Cebula jest bogata w witaminę C, witaminę B6 i mangan.
Aby uzyskać jak najwięcej z cebuli, jedz ją na surowo lub ugotowaną. Gotowanie cebuli uwolni wszystkie smaki, które są uwięzione w cebuli. Cebula świetnie nadaje się również do dodawania smaku sałatkom!
Nie powinieneś jeść cebuli jeśli:
- jeśli jesteś w ciąży
- jeśli karmisz piersią
- jeśli masz cukrzycę
- jeśli masz anemię
- jeśli masz podrażniony żołądek lub gardło
Image by Shutterbug75 from Pixabay